Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kertészkedés a Holddal

    A Hold, az az égitest, amely könnyen megfigyelhető, hiszen Földünkhöz a lehető legközelebb esik. Távcső nélkül is szemügyre vehető, és ellentétben a Nappal, aminek a fényét visszaveri, nyugodtan belenézhetünk, nem vakít el és nem károsítja szemünket.
   Őseinknek egyik legfontosabb időszámító eszköze volt, mert állandó periódusokban történnek változásai. Égi pályája során végigjárja a zodiákus mind a 12 jegyét, ami mindig 27nap 7óra 43perc alatt történik. Formaváltozása is állandó és így számítható: Újholdtól Teliholdig 14 nap telik el. A teljes ciklus alatt különböző alakzatokat vesz fel, amiből megállapítható, hogy milyen hatást gyakorol Földünkre. Mert bizony fizikai és érzelmi hatást gyakorol, amit a tudomány is elismer. Gondoljunk csak az ár-apály jelenségre, vagy a női ciklusra, de ismert dolog a Telihold idején észlelhető ingerlékenység is.
   A Hold hatását régóta figyelemmel kisérték, az ebből levont következtetéseket feljegyezték, és az így megszerzett tudást és tapasztalatot használták a hétköznapokban is. Ma már sajnos kevesen ismerik és alkalmazzák, de szerencsére az ismeret nem veszett el, hozzáférhető. Aki egyszer is kipróbálja, az megtapasztalhatja, hogy milyen az univerzum ritmusával összhangban cselekedni és így mennyire lesz sikeres az élete.
   Az úgynevezett Holdnaptárakból megtudhatjuk, hogy melyik zodiákus jegyben áll éppen a Hold, és a hozzátartozó magyarázatok segítenek abban, hogy az éppen milyen lehetőségeket és tiltásokat hordoz magában. Bizony tiltásokat, mert ilyenek is vannak! Pl. ha levél-napon, vagyis víz minőségű jegyben áll a Hold, akkor hiába ültetünk olyan növényt, amelynek a gyökerét használjuk, bizony a levele fog megerősödni. Kerti munkálataink odafigyelést, hozzáértést és türelmet igényelnek. Ha jól megválasztjuk az ásás, a vetés, az ültetés és a palántázás időpontját, akkor növényeink gyorsabban növekednek majd, ugyanakkor ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és a gyomokkal szemben. Tehát érdemes megismerkedni ezzel az ősi tudással, mert életünk válhat könnyebben élhetőbbé, élvezhetőbbé.

   A Holdkertészek szerint a növények szempontjából meghatározó a Hold állatövön belüli keringése.
   A Holdnak a 12 állatövi jegyét különböztethetjük meg, ezt az ókori tudósok a négy alapelemmel (tűz, víz, levegő, föld) hozták kapcsolatba, ebből fejlődött ki a vérmérséklet vagy a temperamentum tan.
 A Kos, az Oroszlán és a Nyilas a kolerikus, lobbanékony természet – a tűz eleme; a Bika, a Szűz és a Bak melankólikus, földön járó típus – a föld eleme; az Ikrek, a Mérleg, és a Vízöntő szangvinikus, légies, könnyed természet – a levegő eleme; a Rák, a Skorpió, és a Halak flegmatikus, befogadóképes temperamentumú – a víz eleme. A növényeket a holdnaptár hagyományos sorrendben sorolja fel, hozzárendelve az előbb felsorolt négy elemhez. Így a Hold a tűzjegyekben a gyümölcsök és a magok fejlődését, földjegyekben a gyökér növekedését, a levegőjegyekben a virágok fejlődését, a vízjegyekben pedig a levélképződést inspirálja. Ennek logikájára a vetést és a kertészkedés különböző műveleteit úgy kell időzíteni, hogy azok megfeleljenek az adott növénytípusnak.
   Meg kell még említenünk a le és a felszálló holdhatást is. Ez az állapot a Nap legmagasabb és legalacsonyabb pontja közötti ingadozáshoz hasonlítható. Ez az út, amit a Nap egy év alatt tesz meg, a Holdnak egy hónapba kerül csupán.
Leszálló Hold: a legmagasabb holdállás és az ezután következő leszálló tendencia kezdete. Az év második felében a nyári napfordulótól (VI.21) a téli napfordulóig(XII.21) tart. Keresztezi az összes jegyet júniustól decemberig, tehát az Ikreket, a Rákot, az Oroszlánt, a Szüzet, a Mérleget és a Skorpiót, ill. a Nyilast (fordulópont). A Föld életében a befogadás fázisa, az érés ideje. A fejlődés a talaj alatt fokozódik.
Felszálló Hold: a legmélyebb holdállás pontja és az azt követő felszálló tendencia kezdete. A téli napfordulótól a nyári napfordulóig keresztülhalad a Nyilason, a Bakon, a Vízöntőn, a Halakon, a Koson, a Bikán, ill. az Ikreken, ahol is eléri fordulópontját. Ilyenkor a Föld leadja mindazt, amit felhalmozott. A talaj feletti növekedés jellemzi.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6085.Fülöpszállás Szabadság u 2/a

(Nagy Attiláné, 2014.01.16 17:56)

Mi is szeretnénk tudni és megérdeklődni miért nem készited ezt az isteni blogot.A tavalyi évben csak a tanácsaid alapján dolgozgattam a kertben és remélem idén is lesz lehetőségem rá,hogy úgy legyen Puszillak Yuucus

erdodine.zsuzsanna@gmail.com

(erdődiné, 2013.07.05 12:16)

Merre vagy? Nagyon hiányzik a kertészeti útmutató.